Ugovoreni brakovi

Prema podacima Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) milijunima djece širom svijeta uskraćuje se pravo da budu to što jesu – djeca. Ona životno razdoblje koje bi trebalo biti najbezbrižniji dio života provode kao žrtve nasilja, iskorištavanja i trgovanja djecom.

U svijetu svake godine oko 39.000 maloljetnih djevojaka bude natjerano da se uda za znatno starije muškarce.

Najveći broj takvih slučajeva je u pojedinim najsiromašnijim zemljama. Siromašne porodice tradicionalno udaju mlade djevojke kako bi smanjile troškove za hranu, odjeću i obrazovanje. Stoga je smanjenje učestalosti dječjih brakova jedan od glavnih milenijskih ciljeva UN-a, a u svrhu smanjenja smrtnosti djece i majki pri porođaju.

Posebno je važno naglasiti da se pod prisilnim brakom smatra brak bez važećeg pristanka jedne ili obje strane, gdje je prinuda faktor. Svaki prisilan i ugovoreni brak su fundamentalno kršenje ljudskih prava i napad na dignitet ličnosti.

I u Bosni i Hercegovini se prisilni/ugovoreni brakovi maloljetnika pokušavaju opravdati i ozakoniti kao dio tradicije u određenim sredinama i zajednicama, što je sasvim neprihvatljivo u svjetlu zaštite ljudskih prava.

Finansira Evropska Unija

Stranica je razvijena u okviru projekta “Glas organizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima“, koji finasira Evropska unija. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stajališta Evropske unije

Copyright © 2022 – Sva prava zadržana – www.eurcenter.ba