Trgovina organima

Iako se uobičajeno vjeruje da trgovina ljudima zauzima samo mjesto za komercijalne seksualne eksploatacije ili prinudni rad, ona ustvari ima mnogo oblika kao što su trgovina radi prinudnog braka i trgovina ljudskim organima. Trgovina ljudskim organima zločin je koji se javlja u tri široke kategorije:

  • slučajevi u kojima trgovci upotrebom sile natjeraju žrtvu da odustane od organa;
  • slučajevi u kojima žrtve formalno ili neformalno pristaju da prodaju organe i budu prevareni, jer nisu plaćeni za organ koji daju ili su pak plaćeni manje od obećanog iznosa;
  • ranjive osobe koje pate od nekog oboljenja i potreban im je operativni zahvat, i prilikom toga žrtvi organi budu uklonjeni i bez njenog znanja. 
     

Kategorije koje su ugrožene ovim oblikom trgovine ljudima jesu migranti, beskućnici, nepismene osobe i sl. Poznata je činjenica da trgovci ljudskim organima trguju i zloupotrebljavaju sve uzraste, a organi kojima se najčešće trguje jesu bubrezi, jetra, odnosno bilo koji organ koji se može ukloniti i dalje iskoristiti, tj. prodati, te tako postaju predmet ilegalne trgovine. Trgovina ljudskim organima je dio organizovanog kriminala koji uključuje niz prijestupnika: osoba (regruter) koji identificira ranjive osobe; prevoznik; osoblje bolnice/klinike i drugih medicinskih centara; medicinske stručnjake; posrednike i kupce; te banke u kojoj su pohranjeni svi organi koji su uključeni u proces trgovine ljudskim organima.

Finansira Evropska Unija

Stranica je razvijena u okviru projekta “Glas organizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima“, koji finasira Evropska unija. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stajališta Evropske unije

Copyright © 2022 – Sva prava zadržana – www.eurcenter.ba